Mašina sa toplotnom pumpom ušteda

mate gomilu veša koji više nemate gdje da sušite i shvatate da je krajnje vrijeme da kupite mašinu za sušenje veša. Međutim, kako odabrati pravu mašinu?
Na tržištu već neko vrijeme postoje mašine za sušenje veša koje su izazvale pravu revoluciju na ovom polju. To su mašine sa toplotnom pumpom!
 
Mašina za sušenje s toplotnom pumpom vrsta je kondenzacione sušilice.
Po kom principu rade ove mašine? Nemaju nikakve električne grijače. Pumpa sve radi sama, jedan te isti vazduh kruži sve vrijeme kroz mašinu i on se naizmjenično hladi i zagrijava. Toplotna pumpa ima tri puta manju potrošnju od električnog grijača i zato su ove mašine najštedljivije. Takođe, najnoviji modeli su A+ ili A++ energetskog razreda, što znači dodatnu uštedu.
Ove mašine ''recikliraju'' toplotu u procesu izdvajanja vlage - što često rezultira ocjenama energetske učinkovitosti do A+++ (najbolje moguće).
Zahvaljujući svom nježnom, vrlo učinkovitom djelovanju sušenja, mašine za sušenje s toplotnom pumpom već su dugi niz godina popularna ekološka opcija u Europi i SAD-u.
 
Kako radi mašina za sušenje sa toplotnom pumpom?
Sušilica s toplotnom pumpom sprovodi vrući vazduh preko vaše odjeće kako bi pokupila vlagu i osušila je. Taj isti vazduh zatim prolazi kroz isparivač, gdje se vlaga kondenzuje i skuplja u spremniku za vodu. Dok druge mašine za sušenje jednostavno izduvavaju vrući vazduh na odjeću, sušilice s toplotnom pumpom koriste sofisticiraniji energetski učinkovit sistem izmjene toplote za očuvanje i ponovnu upotrebu istog vazduha (gledajte na njega kao na ''reciklirani'' vazduh).
Dakle, da rezimiramo, mašine za sušenje veša s toplotnom pumpom imaju kondenzator koji odvaja vodu od toplog vazduha koji prolazi preko mokre odjeće i zadržava je u spremnik za vodu. Preostali suvi topli vazduh zatim se pumpa natrag kroz bubanj, ponovno ga upotrebljavajući za brže i efikasnije sušenje odjeće uz manju potrošnju električne energije.
 
Prednosti mašina sa toplotnom pumpom
Troškovi mašina sa toplotnom pumpom su od 20 do 40 odsto niži u odnosu na troškove drugih mašina za sušenje veša (zavisi i od energetskog razreda mašine);
Izuzetno su tihe i vraćaju zanemarljive količine kondenzata nazad u prostoriju što je idealno za postavljanje mašine kao jednog od kuhinjskih elemenata; Nisu isključivo vezane za kupatilo što je odlično za sve one koji imaju problema sa prostorom; ove mašine mogu da stoje bilo gdje.
Veoma su pogodne za sušenje osjetljivih tkanina. Temperatura sušenja u ovim mašinama je niža nego kod uobičajenih mašina, a veš je osušen nježnije i brže;
Potrošnja energije je manja što je odlično za vaš džep.