Kako kuća postaje pametni dom

Pametna kuća je postala naša realnost, i više nije samo kuća iz naučno-fantastičnih filmova. Živimo u vremenu Internet dominacije gdje automatizacija preuzima sve više udjela u životu običnog čovjeka.
Pametna kuća je kuća u kojoj se nalazi niz međusobno umreženih pametnih uređaja koje vlasnik može kontrolisati bez fizičkog prisustva – na daljinu. Upravljanje sigurnonosnim sistemom, 
paljenje/gašenje lampe, zakazivanje uključivanja svakog uređaja posebno veoma je lako putem aplikacije i samo uz internet konekciju.
Polje kućne automatizacije se veoma brzo širi. Kućna mreža obuhvata komunikacije, zabavu, sigurnost i informacione sisteme.
 
Šta je Zigbee i čemu služi?
Zigbee je protokol (način komunikacije) bežične između uređaja. Sličan je poznatoj Bluetooth tehnologiji i pripada istoj PAN administraciji (Personal Area Network). Opisan je u standardu IEEE 802.15.4 
i radi u opsezima 868MHz, 902-928MHz i 2.4GHz.
Puno najvećih svjetskih kompanija je prepoznalo benefite ove niskoenergetske i jeftine komunikacije i rade na razvoju iste. Pomenućemo Philips, Siemens, Motorola, Samsung, Amazon, Bosch, 
pa čak i Xiaomi i na stotine drugih.
Udaljenost prenosa podataka pomoću Zigbee tehnologije je od 10-100m, u zavisnosti od okruženja i ometača koji se mogu naći u blizini. Neke od glavih prednosti Zigbee-a su:
• Mala potrošnja energije
• Pouzdanost komunikacije
• Neprentecioznost
Zigbee mreža koristi 128–bitni ključ za šifriranje, pa su podaci i sama bezbijednost na mreži i više nego zaštićeni. Kanal za komunikacije im je isti pa svaki Zigbee uređaj može slati/primati podatke 
sa ostalim Zigbee uređajima. Na snazi je trenutno Zigbee 3.0, ali ne brinite ukoliko imate uređaj sa starijom verzijom, jer je omogućena kompatibilnost između različitih verzija.
 
Kako je ova mreža niskoenergetska, nije moguće povezivati uređaje na većim razdaljinama. Problem je riješen usmjerivačima signala kroz koje signal postupno putuje do krajnjeg uređaja. Više usmjerivača 
u mreži – mreža je stabilnija. Zašto? U slučaju „pada“ jednog čvora, dolazi do prestanka komunikacije. U tom slučaju drugi čvor preuzima ulogu i komunikacija se nastavlja. Na taj način je eliminisan 
potpuni prestanak rada Zigbee mreže. Maksimalan broj uređaja je čak 65 000.
 
Tipovi uređaja koji koriste Zigbee
Glavna jedinica je uređaj koji upravlja cijelom mrežom.
Druga vrsta uređaja su repetirori i usmjerivači signala koji prosleđuju podatke ostalim uređajima u mreži.
Treći tip uređaja su tzv. terminalna oprema. Tu spadaju razna pametna svijetla, pametne brave, prekidači, senzori,kamere i ostalo. 
 
Xiaomi i Zigbee tehnologija
Xiaomi je, naravno, jedan od lidera u tehnološkim inovacijama. Najnovija verzija glavnog uređaja u Xiaomi ponudi podržava čak 3 različita protokola potrebna za izgradnju pametnog doma: 
WiFi 4, Zigbee 3.0 i Bluetooth 5.0.  Glavni uređaj se od svojih predhodnika razlikuje u tome što ne ide u direktno u utičnicu.
Preporuka proizvođača je da za kontrolu koristite klasičnu Mi Home aplikaciju dostupnu na Play Store i Apple Store.
Prekidači:
• Mi wireless switch
 Senzori:
• Mi Motion Sensor
• Mi Door and Window Sensor
• Mi Temperature and Humidity Sensor
• Mi Light Detection Sensor
• Mi Smart Smoke Detector
 Pametne utičnice:
• Mi Smart Plug
 Ostalo:
• Mi Cube
 
Zapamtite, ovo su samo Zigbee uređaji. Xiaomi Mijia Smart Gateway takođe se koristi za povezivanje uređaja koji podržavaju Bluetooth ili WiFi. U aplikaciji Mi Home nećete vidjeti samo Zigbee uređaje, već i sve ostale. Postepeno će se na popis dodavati svi Aqara uređaji koji podržavaju Zigbee. Opcija je veoma mnogo, tako da automatizacija kuće ne mora biti skupa ili zahtjevna.